Havalandırma Nasıl Yapılır ;Ortamdaki kullanılmış havanın dışarı atılarak havanın temizleme işlemine havalandırma adı verilir. Havalandırma fanı çeşitleri çalışma prensiplerine göre aspiratör ve vantilatör olmak üzere ikiye ayrılır. iki sistemin de çalışma prensipleri birbirinden farklı olsa da temel mantığı havanın temizlenmesidir.
Aspiratör yani dönüş fanları ortamda bulunan havayı içine çekerek dışarı attığı için emiş fanı olarak da adlandırılır.
Vantilatör yani besleme fanları ise ortamdaki havanın sirkülasyonunu gerçekleştirerek yenilenmesini sağladığı için üfleme fanı olarak da adlandırılır.
Fanın içerisinde bulunan hareketli çark sistemi, kullanılan sistemin gücüne göre havaya kinetik enerji kazandırır ve ortamdaki kirli havanın değişmesini sağlar. Ofis ortamı gibi küçük birimlerde aspiratör fanlarının kullanılması isteğe bağlıdır.
Havalandırma Nasıl Yapılır ;Ancak fabrika gibi büyük birimler ve tuvaletlerde aspiratörlerin kullanılması zorunludur. Aspiratör kullanılan ortamlarda hava akışı yavaş bir şekilde gerçekleştiği için bu sistemlerde kullanılan vantilatörler yüksek güçte çalıştırılmaz. düşük devirde çalışan vantilatör sistemleri bu ortamlar için yeterlidir.
Aspiratör kullanılmaya sistemlerde bulunan egzoz fanı havanın dönüşümü ile birlikte temizlenmesini sağlar. Bu sistemler havayı isteğe bağlı olarak direkt dışarı atabilir ya da bir karbon filtre yardımıyla havayı temizleyerek yeniden ortama verebilir.
İyi bir havalandırma fanı yüksek ses ile çalışarak ortamda gürültü kirliliği oluşmasına yol açmamalıdır.
Havalandırma kanalları ve fanlarının zamanla temizlenmesi gerekir. Bu yüzden havalandırma puanlarının temizlenmesi ve demonte edilmesi kolay olmalıdır. Kullanım şekli çok karışık olan fanlar zamanla size sorun açabilir.
Bu yüzden kullanacağınız aspiratör ve vantilatör sistemlerinin kullanımı basit temellere dayanmalıdır. Ayrıca gün içerisinde çok fazla çalışan bu sistemlerin elektrik bağlantıları dikkat ne yapılmalı ve çok iyi yalıtılmalıdır.
Ortamda koku bakımından yoğunlaşmış havayı temizlemek için üç çeşit havalandırma bulunur.
Lokal havalandırma sistemleri;
Lokal havalandırma sistemleri küçük çaplı ofis ve büroların havalandırılmasın da kullanılır. lokal havalandırma sistemlerinde kanal tesisatında ihtiyaç yoktur genellikle 220 volt akım ile çalışan, basit elektrik motorlu ve duvara asılabilen aspiratörler kullanılır. lokal havalandırma sistemleri, havalandırma sistemleri arasında temizlenmesi bakımı ve onarımı en kolay olan sistemlerdir.
Alışveriş merkezleri gibi insan yoğunluğunun çok fazla olduğu ortamlarda merkezi havalandırma sistemlerine ihtiyaç duyulur. Lokal havalandırma sistemlerinden farklı olarak merkezi havalandırma sistemlerinde kanal tesisatına ihtiyaç vardır ve genellikle hücreli aspiratörler kullanılır.
Merkezi havalandırma sistemleri gün boyunca çalıştığı için daha güçlü ve büyük bir yapıya sahiptir. Bakım ve onarım işlemleri diğer sistemlere göre biraz daha zahmetli olduğu için bu sistemlerinin montajı sırasında dikkatli davranılmalıdır.
Halk arasında temel olarak bilinen havalandırma sistemleri bunlardır. restoranların mutfaklarında kullanılan davlumbazlar yanan ocakların ortama verdiği gazın dışarıya atılmasını sağlar.
Bu sistemlerin asıl bulunma sebebi gaz kaçakları gibi durumlardan korunmak değil, kullanılmış yani yanık gazların ortamdan atılmasıdır.
Bu yazının tüm hakları alyatek.com.tr ‘ye aittir. İzinsiz kullanılması ve çoğaltılması yasaktır! AUX Klima sistemleri 3yıl garantilidir.
En iyi Hava Temizleme Cihazları: Sağlıklı Bir İç Hava İçin Etkili Çözümler En iyi Hava…
Fan coil nedir? Fan coil nedir ? Temel prensip olarak içerisine sıcak su aldığı zaman…
istanbul Park Akfırat Tuzla klima istanbul Park Akfırat Tuzla Klima satışı ve servisi ürünleri kategorisinde ev…
Klima Gaziantep Klima Gaziantep , güç, tasarım, performans ve enerji verimliliği açısından yıl boyu yüksek…
Edirne Fluo klima Edirne Fluo klima , ekonomik bütçeli projelere imkân veren bir hizmet stratejisine…
Diyarbakır Fluo klima Diyarbakır Fluo klima , A+++ enerji verimliliği, Avrupa standartlarında Ecodesigne kriterleri ve…