trende

Havalandırma Neden Gereklidir?

Havalandırma Neden Gereklidir?

İşletmelerde Havalandırma Nasıl Yapılır?

Kapalı ve hava almayan ortamlarda solunum yolu ile ortama bırakılan karbondioksit ve terleme ile oluşan nemin ortamda birikmesi zamanla havanın kalitesini düşürerek burada bulunan insanların daha zor nefes almasına yol açacaktır. Ayrıca buna ortamda bulunan sentetik ve diğer kimyasal ürünlerden yayılan yan etkileri bulunan gazlar ve eklenirse insan sağlığına büyük zararlar ortaya çıkar. Havanın ağırlaşması ve zararlılaşması gibi durumlardan korunmak için çalışma ortamlarında havalandırma sistemi yapılması şarttır.  Eğer bu kapalı ortamda emtia deposu bulunuyorsa ortamın kesinlikle havalandırması gereklidir. Çünkü emtia depoları da zamanla havaya gaz yayarak havanın ağırlaşmasına neden olur. Dünya standartları tarafından yayınlanan oranlara göre insan bulunan ortamda en fazla 1000 de 3 yoğunlukta karbondioksit bulunabileceği belirtilmiştir. Bununla birlikte havadaki nemin yüzde 50 civarında olması gereklidir. Yüzde 50’nin üstündeki nem, su buharı  bakımından yoğun olacağı için nefes almak zordur. Yüzde 50’nin altındaki nemde ise ortamdaki hava nefes alınamayacak kadar kurudur. Bu gibi sorunlardan kurtulmanın en kolay ve zahmetsiz yolu ise ortama havalandırma sistemi kurmaktır.

İşletmedeki Derby Kokusunu Arındırmak

Bu işlemin asıl amacı fabrika ve maden gibi işletmelerden insan sağlığına zararlı toksin gazların havalandırma sistemleri ile ortamdan atılmasıdır. Ortam içerisinde bulunabilecek gazların en fazla ne kadar miktarda olabileceğine Dünya Sağlık Örgütü tarafından karar verilmiştir. Bu gazların atılması için kurulması gereken havalandırma sistemleri basit ve küçük çaplı havalandırma sistemleri değildir.  bu havalandırma sistemleri mühendislik hesaplamaları ve detaylı çizimler gerektirir. Kimya sektöründe kullanılan alkol gibi gazların yanısıra ayakkabı imalatında sıkça kullanılan Patex ve Derby gibi solvent maddelerin havaya karıştırdığı gazların yoğunlukları havadaki oksijenin yoğunluğundan neredeyse üç kat daha ağırdır. Bu gazların solumak oldukça zararlı olabileceği gibi bu gazların havalandırma sistemi ile atılması da zordur. Çünkü bu gazlar havada yukarı çıkmak yerine aşağıda kalır.  Bu yüzden bu tür maddelerin kullanıldığı ortamlarda havalandırma sistemleri yukarıya değil aşağıya kurulmalıdır. Bu ortamlara kurulacak havalandırma sistemleri ortamın basıncı ve yoğunluğu hesaplanarak kurulmalıdır. Aksi takdirde havalandırma sistemi ortamdan sadece havayı çekip alacak diğer maddeler ortamda kalacaktır.

İşletmelerdeki kaynak dumanlarının atılması

Özellikle fabrika gibi kaynak işlemlerinin çok olduğu ortamlarda kaynak dumanlarının atılması için özel bir havalandırma sistemi kurulmalıdır. Bu gazlar kanserojen olduğu için ortamda bulunması sağlık açısından zararlıdır.

Kaynak dumanı atmak için iki seçenek vardır.

Lokal havalandırma ile duman atmak; bu sistemlerde her iç ünite bir dış üniteye bağlanmalıdır. O yüzden fazla sayıda havalandırmaya ihtiyaç duyulan ortamlarda bu sistemler maliyetli olabilir. Sistemde kullanılan akrobat kollar ucunda aspiratör bulundurur ve bu kol 6 metre uzunluğunda olup en az 180 derece dönmelidir.

Merkezi havalandırma ile duman atmak; bu sistemlerde basit hesaplardan ziyade mühendislik hesaplamaları yapılmalıdır. Havayı emen aspiratör bölümüne giden kanallar tek tek incelenmeli ve basınç hesaplanmalıdır.

23.04.2016
3.265
Whatsapp
Ali Yavuz
Ali Yavuz
Merhaba
Size nasıl yardımcı olabiliriz?